Technologia

Jak zresetować iPhone’a do ustawień fabrycznych?

Wymaż iPhone’a do sprzedaży lub odświeżenia

Czy twojemu staremu iPhonowi brakuje miejsca? Potrzebujesz sprzedaż urządzenie? A może myślisz o przekazaniu go znajomemu lub członkowi rodziny? Zanim cokolwiek zrobisz i przekażesz komuś telefon, koniecznie przywróć ustawienia fabryczne!

Dla niewtajemniczonych przywrócenie ustawień fabrycznych cofa wszelkie ustawienia i dane urządzenia do momentu, w którym urządzenie zostało wyprodukowane – usuwa skutecznie wszystkie informacje o koncie, aplikacje, multimedia i wszystko inne co tylko przyjdzie Ci na myśl.

Najpierw wykonaj kopię zapasową iPhone’a

Na wypadek, gdybyś zmienił zdanie i chciał zachować wszystkie dane z urządzenia lub użyć ich do konfiguracji nowego iPhone’a, wykonaj kopię zapasową tzw. “backup”.

Jeśli jesteś zalogowany w iCloud i masz wystarczającą ilość miejsca w chmurze, możesz rozpocząć tworzenie kopii zapasowej w następujący sposób:

  • Przejdź do Ustawień telefonu,
  • Stuknij swoje imię i nazwisko na górze,
  • Wybierz opcję “iCloud”,
  • Przewiń w dół do “iCloud Backup”, 
  • Kliknij „Utwórz kopię zapasową teraz”.

Możesz także wykonać kopię zapasową urządzenia na komputerze PC lub Mac. Po prostu podłącz go do komputera i kliknij ikonę małego urządzenia w iTunes. Znajdziesz tam opcję konfiguracji automatycznych kopii zapasowych lub po prostu wykonaj kopię zapasową za pomocą kliknięcia przycisku. Tutaj również przywrócisz kopię zapasową z nowego telefonu.

Jak zresetować iPhone do ustawień fabrycznych?

Instrukcja jest bardzo prosta. Przeprowadzimy Cię krok po kroku:

Krok 1 – Wybierz Ustawienia> Ogólne> Resetuj

Przejdź do Ustawień i dotknij Ogólne, a następnie Resetuj.

Znajduje się tutaj wiele opcji resetowania. W celu maksymalnego zabezpieczenia urządzenia  wybierz opcję „Wymaż całą zawartość i ustawienia”.

Krok 2 – Wprowadź hasło / identyfikator twarzy / odcisk palca

Jeśli Twoje urządzenie korzysta ze wzoru/kodu ekranu, TouchID lub FaceID konieczne będzie potwierdzenie wykonania akcji wpisując żądane hasło. 

Naciśnij ponownie opcję “Wymaż iPhone’a”.

Krok 3 – Wyloguj się z konta AppleID

Jeśli urządzenie zalogowane jest do konta Apple ID, konieczne będzie wylogowanie się z niego wpisując hasło, a dodatkowo należy wyłączyć funkcję lokalizacji “Find My iPhone”.

Uwaga! Na tym etapie wyświetli się komunikat, że wszystkie dane zostaną usunięte z Twojego iPhone. Upewnij się, że wykonałeś kopię zapasową danych w iCloud lub na komputerze.

Krok 4 – Stuknij opcję „Wymaż iPhone’a / iPada”

Po wykonaniu tej czynności telefon zajmie kilka minut, zanim pojawi się monit o skonfigurowanie go jako nowego urządzenia.

Gratulacje, udało się przywrócić ustawienia fabryczne telefonu iPhone. Twój iPhone jest gotowy do przekazania go w inne ręce.

Mikołaj Mikiciuk

Absolwent kierunków Finanse i Rachunkowość, Zarządzanie Marketingiem oraz Innowacyjne Zarządzanie Marką na Wyższej Szkole Bankowej w Poznaniu. Zawodowo zajmuje się rozwojem małych i średnich firm opracowując i wprowadzając nowe strategie marketingowe oraz sprzedażowe.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button