Jak przywrócić MacBooka do ustawień fabrycznych?

macbook ustawienia fabryczne

Witamy w przewodniku na temat resetowania MacBooka. Jeśli Twój MacBook działa już bardzo wolno lub chcesz go sprzedać albo przekazać komuś, koniecznie zresetuj go do ustawień fabrycznych. Mówiąc inaczej, oznacza to przywrócenie MacBooka do stanu, w jakim był po wyjęciu z pudełka.

W tym przewodniku dowiesz się, jak jak w prosty sposób odłączyć MacBooka od Apple ID, wykonać kopię zapasową danych i usunąć wszystkie dane. Dowiesz się również, jak ponownie zainstalować system macOS z użyciem Internetu. 

1. Odłącz swój identyfikator Apple ID

Jeśli chcesz oddać MacBooka komuś spoza rodziny, musisz odłączyć go od swojego Apple ID, ponieważ nowy właściciel będzie miał problemy z zalogowaniem się do iCloud. Najłatwiejszym sposobem na to jest:

  • Uruchom komputer, 
  • Przejdź do “Preferencje systemowe” > “iCloud” 
  • Wybierz opcję „Wyloguj się”. 

Drugi sposób na wykonanie tej samej czynności, to:

  • Otwórz dowolną przeglądarkę internetową,
  • Wejdź na witrynę iCloud.com,
  • Zaloguj się przy użyciu swojego Apple ID,
  • Wybierz „Znajdź mój iPhone”,
  • Twój MacBook zostanie wyświetlony na liście „Wszystkie urządzenia”,
  • Wybierz MacBooka i kliknij „Usuń z konta”. 

To rozwiązanie może posiadać jedną małą lukę, a mianowicie komputer może być powiązany z więcej niż jednym kontem iCloud, dlatego też jeśli istnieją inni użytkownicy lub osoby, które logowały się do komputera za pomocą Apple ID, to powyższa operacja musi być powtórzona. 

2. Utwórz kopię zapasową danych

Mimo tego, że chcesz przywrócić komputer do ustawień fabrycznych, to na pewno posiadasz na MacBooku cenne dane. Mogą to być dane takie jak dokumenty, zdjęcia, filmy, pęk kluczy itd. 

Jeśli do tej pory korzystaliście z przechowywania kopii zapasowej za pośrednictwem Time Machine, to podłącz dysk do MacBooka i kliknij ikonę Time Machine u góry ekranu. Wybierz „Utwórz kopię zapasową teraz”, a nowa wersja zostanie nadpisana.

Jeśli natomiast nigdy wcześniej nie tworzyliście kopii zapasowej na Waszym MacBooku, to najwyższy czas, aby to zrobić! Aby rozpocząć korzystanie z Time Machine musisz dysponować pustym dyskiem zewnętrznym o pojemności co najmniej równej pojemności MacBooka.

Podłącz dysk do urządzenia. System sam Cię zapyta, czy chcesz użyć tego napędu do tworzenia kopii zapasowych. Potwierdź, a proces tworzenia kopii zapasowej rozpocznie się automatycznie. Pamiętaj tylko, że może to potrwać kilka godzin, ponieważ system będzie dawać priorytet na bieżące działanie komputera. 

Oczywiście możesz kupić dysk specjalnie sformatowany dla macOS w sklepie internetowym Apple, ale to taki sam dysk jak każdy inny. Time Machine automatycznie sformatuje nowy dysk, aby był kompatybilny z Mac. Ten proces usunie wszystkie dane znajdujące się już na dysku, więc upewnij się, że dysk jest pusty.

Po utworzeniu kopii zapasowej możesz bezpiecznie odłączyć dysk otwierając Finder i klikając symbol wysuwania obok nazwy dysku.

3. Wymaż dysk twardy

Wyłącz MacBooka, aby przejść do kolejnego kroku, którym jest wymazanie dysku. Sprawdź, czy urządzenie jest podłączone do prądu, a następnie przytrzymaj kombinację klawiszy Alt + Cmd + R i uruchom komputer

Jeśli wszystko pójdzie dobrze, zobaczysz na ekranie słowa „Rozpoczęcie odzyskiwania” wraz z obrazem wirującej kuli ziemskiej. Możesz puścić klawisze i poczekać aż system zakończy ładowanie. Jeśli na ekranie nie widać paska postępu, kliknij nazwę sieci bezprzewodowej i wprowadź hasło w celu połączenia się z Internetem. Dzięki temu Twój MacBook będzie w stanie pobrać potrzebne narzędzia.

Po załadowaniu trybu odzyskiwania kliknij „Narzędzie dyskowe”, a następnie „Kontynuuj”. Twardy dysk komputera MacBook zostanie wyświetlony na białym polu po lewej stronie, jego domyślna nazwa to „Macintosh HD”.

Zaznacz ten dysk, a następnie wybierz przycisk „Usuń”. Koniecznie sprawdź, czy format jest ustawiony na rozszerzenie macOS, a następnie kliknij przycisk „Wymaż”.

4. Zainstaluj ponownie macOS

Po całkowitym sformatowaniu twardego dysku kliknij „Narzędzie dyskowe” w lewym górnym rogu ekranu, a następnie wybierz „Wyjdź”. Spowoduje to powrót do głównego widoku trybu odzyskiwania.

Sprawdź, czy jesteś podłączony do sieci bezprzewodowej klikając symbol Wi-Fi w prawym górnym rogu ekranu. Jeśli nie, kliknij nazwę sieci i wpisz hasło, aby się połączyć.

Po wykonaniu tej czynności kliknij drugą opcję na środku ekranu oznaczoną „Zainstaluj ponownie macOS” lub „Zainstaluj ponownie OS X”, a następnie kliknij przycisk “Kontynuuj“. Spowoduje to uruchomienie kreatora instalacji. Pamiętaj, że zwykle będzie to system operacyjny, który był pierwotnie zainstalowany na komputerze i zwykle nie jest to najnowsza wersja macOS. 

Uwaga! Korzystamy narzędzia do odzyskiwania w trybie Internetowym, ponieważ nie wymaga one sparowania z kontem Apple ID. Jest to bardzo ważne jeśli oddajesz MacBooka innej osobie, przecież nie chcesz się już logować na tym urządzeniu. Jeśli nowy właściciel będzie chciał uaktualnić wersję systemu do najnowszej, będzie musiał powiązać urządzenie ze swoim kontem AppleID i pobrać system w App Store. 

Kliknij „Kontynuuj”, a następnie „Zgadzam się” z warunkami. Kreator instalacji poprosi o wybranie dysku docelowego. Zaznacz ten, który został usunięty w poprzednim kroku (standardowo znów to będzie „Macintosh HD”), a następnie „Zainstaluj”.

Czas ponownej instalacji będzie się różnić w zależności od szybkości połączenia z Internetem oraz podzespołów komputera. Trzymaj MacBooka podłączonego do zasilania sieciowego przy otwartej pokrywie aż do ukończenia instalacji.

5. Korzystanie z Asystenta ustawień

Po pomyślnej ponownej instalacji systemu operacyjnego Mac uruchomi Asystenta ustawień. Jest to kreator instalacji, który pomoże Ci skonfigurować urządzenie. Na pewno już kiedyś przechodziliście ten proces! 

Jeśli planujesz sprzedać lub oddać MacBooka, możesz teraz wyłączyć urządzenie. Nowy właściciel po uruchomieniu komputera wprowadzi własne dane. Jeśli natomiast ponowna instalacja systemu miała rozwiązać jakiś problem i nadal Ty będziesz korzystać z urządzenia, to zapraszamy do przejścia procesu i ostatecznej konfiguracji!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 Poradniki.net. All Rights Reserved.