Technologia

Jak usunąć konto na Twitterze? Krok po kroku

Wiele osób używa Twittera do obserwowania znanych osób, polityków, ale również znajomych. Twitter to nie jest typowe miejsce gdzie publikuje się informacje osobiste, czy też zdjęcia, ale należy być świadomym, że pomimo tego i tak zostawiasz po sobie dane osobiste, które należy z czasem usunąć. Podobnie jak Facebook, procedura usunięcia konta wymaga niestety czasu, jest to spowodowane tym, że obydwa portale chcą zatrzymać swoich użytkowników jak najdłużej. Jeśli zastanawiasz się jak usunąć konto na Twitterze, podpowiemy Ci jak to zrobić.

Jak usunąć konto na Twitterze – krok po kroku w telefonie?

Krok 1 – Dezaktywacja konta w aplikacji Twitter:

deaktywacja konta twitter na telefonie
  • Uruchom aplikację Twitter,
  • Kliknij na trzy poziome kreski w lewym górnym rogu,
  • Następnie kliknij w “Ustawienia i prywatność”,
  • W kolejnym kroku wybierz “Konto”,
deaktywacja konta twitter na komórce
  • Następnie kliknij “Dezaktywuj konto”,
  • Po zapoznaniu się z informacjami, które pojawiły się na ekranie, kliknij “Dezaktywuj”,
  • Dezaktywację potwierdź wpisująć hasło i klikając “Dezaktywuj”,
jak dezaktywować konto twitter
  • Następnie jeszcze raz potwierdź dezaktywację klikając “Tak, dezaktywuj”.

Krok 2 – Usuwanie aplikacji Twitter

Sama procedura dezaktywacji konta na Twitterze nie jest wystarczająca, dodatkowo najlepiej usunąć aplikację Twitter z telefonu oraz innych urządzeń.

Krok 3 – Nie loguj się na swoje konto przez 30 dni

W celu dopełnienia wszystkich wymaganych kroków niezbędnych do dezaktywacji konta, nie należy się logować na nie w ciągu najbliższych 30 dni. Jeśli zalogujesz się na swoje konto na komputerze, z poziomu aplikacji, czy też innych aplikacji, które są powiązane z Twitterem, wówczas cały proces dezaktywacji konta będzie musiał zostać ponowiony. Jednym z najlepszych sposobów jest upewnienie się, że nie posiadasz nigdzie zalogowanego konta Twitter i przeczekanie 30 dni, po których Twoje konto zostanie całkowicie zdezaktywowane.

Po wykonaniu tych wszystkich kroków Twoje konto zostanie całkowicie zdezaktywowane, a to oznacza, że wszystkie powiązania z kontami, wysłane, odebrane wiadomości znikną bezpowrotnie. Natomiast dane, które zostały udostępnione na innych stronach lub innym osobom nadal są widoczne po stronie odbiorcy.

Jak usunąć konto na Twitterze – krok po kroku na komputerze?

Krok 1 – Dezaktywacja konta poprzez stronę internetową:

deaktywacja konta twitter na komputerze
  • Wejdź na stronę https://twitter.com/ i zaloguj się na konto, które chcesz usunąć,
  • Kliknij na trzy kropeczki w okręgu, w lewej części ekranu, oznaczone jako “więcej”,
  • Udaj się do sekcji “Twoje konto”,
  • W kolejnym kroku kliknij “Dezaktywuj swoje konto”,
  • Po zapoznaniu się z informacjami, które pojawiły się na ekranie, kliknij “Dezaktywuj”,
  • Dezaktywację potwierdź wpisując hasło i klikając “Dezaktywuj”.

Krok 2 – Usuwanie aplikacji Twitter

Sama procedura dezaktywacji konta na Twitterze nie jest wystarczająca, dodatkowo najlepiej usunąć aplikację Twitter z telefonu oraz innych urządzeń.

Krok 3 – Nie loguj się na swoje konto przez 30 dni

W celu dopełnienia wszystkich wymaganych kroków niezbędnych do dezaktywacji konta, nie należy się logować na nie w ciągu najbliższych 30 dni. Jeśli zalogujesz się na swoje konto na komputerze, z poziomu aplikacji, czy też innych aplikacji, które są powiązane z Twitterem, wówczas cały proces dezaktywacji konta będzie musiał zostać ponowiony. Jednym z najlepszych sposobów jest upewnienie się, że nie posiadasz nigdzie zalogowanego konta Twitter i przeczekanie 30 dni, po których Twoje konto zostanie całkowicie zdezaktywowane.

Po wykonaniu tych wszystkich kroków Twoje konto zostanie całkowicie zdezaktywowane, a to oznacza, że wszystkie powiązania z kontami, wysłane, odebrane wiadomości znikną bezpowrotnie. Natomiast dane, które zostały udostępnione na innych stronach lub innym osobom nadal są widoczne po stronie odbiorcy.

Powody dla których usuwane jest konto na Twitterze

  • część osób chce usunąć historię, która jest związana z kontem Twitter,
  • często konto jest usuwane w celu pozbycia się własnych komentarzy na koncie Twitter, aby móc zaprezentować się ponownie na Twitterze z lepszej strony. Dużo znajomych może przeglądać nasze profile społecznościowe, dlatego ludzie chcą aby oceniano ich z jak najlepszej strony,
  • poczucie ograniczenia korzystania z mediów społecznościowych lub przerzucenie się na inny portal typu np. Facebook, czy też Instagram,
  • po prostu ludzie już nie korzystają z tego typu serwisu i nie chcą, aby ktoś im tam wysyłał wiadomości, których i tak już nie odczytają.

Jeśli jesteś zainteresowany/a usunięciem konta Facebook, koniecznie przeczytaj nasz kolejny artykuł: Jak usunąć konto na Facebooku?

Mikołaj Mikiciuk

Absolwent kierunków Finanse i Rachunkowość, Zarządzanie Marketingiem oraz Innowacyjne Zarządzanie Marką na Wyższej Szkole Bankowej w Poznaniu. Zawodowo zajmuje się rozwojem małych i średnich firm opracowując i wprowadzając nowe strategie marketingowe oraz sprzedażowe.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button