Technologia

Jak włączyć / wyłączyć funkcję “Znajomi w pobliżu” na Facebooku?

Coraz więcej użytkowników Facebooka zaczyna korzystać z funkcji Znajomi w pobliżu. Umożliwia ona wzajemne udostępnianie aktualnej lokalizacji znajomym, rodzinie lub też wybranym osobom. Poprawne działanie funkcji wymaga włączenia dodatkowo Historii lokalizacji. Jeśli zastanawiasz się jak włączyć/wyłączyć funkcję Znajomi w pobliżu, jesteś ciekawy/a kto aktualnie znajduje się w Twojej okolicy by zorganizować z nim/nią spontaniczne spotkanie lub zastanawiasz się, gdzie aktualnie podróżują Twoi znajomi to właśnie poradnik skierowany dla Ciebie.

Jak włączyć funkcję Znajomi w pobliżu w aplikacji Facebook na telefonie z systemem Android?

Włączenie funkcji Znajomi w pobliżu jest bardzo proste i wymaga zaledwie kilku kroków. W celu jej włączenia postępuj według poniższych kroków:

jak włączyć znajomi w pobliżu android
  • Zaloguj się do aplikacji Facebook,
  • Kliknij na trzy poziome kreski w górnym prawym rogu,
  • Pośród wyświetlanych funkcji wyszukaj “Znajomi w pobliżu”, jeśli nie widzisz tej funkcji kliknij “Wyświetl więcej”, a następnie “Znajomi w pobliżu”,
  • Następnie kliknij “Rozpocznij“,
jak włączyć znajomi w pobliżu android
  • W okienku, które się pojawiło “Wybierz ustawienia prywatności, wybierz komu będziesz udostępniać lokalizację:
    • Znajomi – wszyscy znajomi widzą Twoją lokalizację, a tym samym Ty widzisz ich lokalizację,
    • Znajomi, z wyjątkiem – wszyscy znajomi z wyjątkiem osób, które tam wpiszesz widzą Twoją lokalizację, a Ty widzisz ich lokalizację,
    • Konkretni znajomi – tylko i wyłącznie osoby, które tam wskażesz widzą Twoją lokalizację, a Ty ich.
  • Następnie kliknij na strzałkę w lewym górnym rogu i wybierz opcję “Włącz
jak włączyć znajomi w pobliżu android
  • W przypadku uruchomienia funkcji “Znajomi w pobliżu”, wymagany jest dostęp do lokalizacji “Zezwalaj zawsze”, w tym celu kliknij “Zmień dostęp do lokalizacji”
  • Następnie kliknij “Zezwól”,
  • W kolejnym kroku wybierz opcję “Zawsze zezwalaj
  • Gotowe! Na Twojej mapie widać znajomych w pobliżu, którym również udostępniłeś lokalizację, a którzy udostępniają lokalizację Tobie.

Jak wyłączyć funkcję Znajomi w pobliżu w aplikacji Facebook na telefonie z systemem Android?

jak wyłączyć znajomi w pobliżu android
  • Zaloguj się do aplikacji Facebook,
  • Kliknij na trzy poziome kreski w górnym prawym rogu,
  • Pośród wyświetlanych funkcji wyszukaj Znajomi w pobliżu, jeśli nie widzisz tej funkcji kliknij Wyświetl więcej, a następnie Znajomi w pobliżu,
  • Następnie udaj się do Ustawień poprzez kliknięcie koła zębatego i kliknij Wyłącz funkcję Znajomi w pobliżu
jak wyłączyć znajomi w pobliżu android
  • W kolejnym kroku ustaw na jaki czas chcesz wyłączyć funkcję Znajomi w pobliżu lub wyłącz ją całkowicie klikając Wyłącz funkcję Znajomi w pobliżu

Jak zmienić odbiorców Twojej lokalizacji w funkcję Znajomi w pobliżu w aplikacji Facebook na telefonie z systemem Android?

jak wyłączyć znajomi w pobliżu android
  • Zaloguj się do aplikacji Facebook,
  • Kliknij na trzy poziome kreski w górnym prawym rogu,
  • Pośród wyświetlanych funkcji wyszukaj “Znajomi w pobliżu”, jeśli nie widzisz tej funkcji kliknij “Wyświetl więcej”, a następnie “Znajomi w pobliżu”,
  • Następnie udaj się do Ustawień poprzez kliknięcie koła zębatego,
jak zmienić odbiorców znajomi w pobliżu
  • Zmodyfikuj udostępnianie lokalizacji poprzez kliknięcie “Udostępnianie lokalizacji dla…”:
    • Znajomi – wszyscy znajomi widzą Twoją lokalizację, a tym samym Ty widzisz ich lokalizację,
    • Znajomi, z wyjątkiem – wszyscy znajomi z wyjątkiem osób, które tam wpiszesz widzą Twoją lokalizację, a Ty widzisz ich lokalizację,
    • Konkretni znajomi – tylko i wyłącznie osoby, które tam wskażesz widzą Twoją lokalizację, a Ty ich.
  • Po wyborze grupy docelowej, ustawienia automatycznie się zapiszą.

Jak włączyć funkcję Znajomi w pobliżu w aplikacji Facebook na telefonie z systemem IOS?

Znajomi w pobliżu to przydatna funkcja, która umożliwia poznanie lokalizacji znajomych, bliskich oraz wybranych znajomych, aby ją włączyć:

jak włączyć znajomi w pobliżu ios
  • Zaloguj się do aplikacji Facebook,
  • Kliknij na trzy poziome kreski w prawym dolnym rogu,
  • Pośród wyświetlanych funkcji wyszukaj “Znajomi w pobliżu”, jeśli nie widzisz tej funkcji kliknij “Wyświetl więcej”, a następnie “Znajomi w pobliżu”,
jak włączyć znajomi w pobliżu ios
  • W celu konfiguracji kliknij “Rozpocznij”, następnie wybierz ustawienie prywatności, gdzie ustaw komu udostępniać będziesz swoją lokalizację:
    • Znajomi – wszyscy znajomi widzą Twoją lokalizację, a tym samym Ty widzisz ich lokalizację,
    • Znajomi, z wyjątkiem – wszyscy znajomi z wyjątkiem osób, które tam wpiszesz widzą Twoją lokalizację, a Ty widzisz ich lokalizację,
    • Konkretni znajomi – tylko i wyłącznie osoby, które tam wskażesz widzą Twoją lokalizację, a Ty ich.
  • Po ustawieniu grupy docelowej, kliknij “Gotowe”,
jak włączyć znajomi w pobliżu ios
  • Funkcja “Znajomi w pobliżu”, wymaga włączonej “Historii lokalizacji”, w tym celu kliknij “Włącz”,
  • Gotowe! Na Twojej mapie widać znajomych w pobliżu, którym również udostępniłeś lokalizację, a którzy udostępniają Tobie swoją lokalizację.

Jak wyłączyć funkcję Znajomi w pobliżu w aplikacji Facebook na telefonie z systemem IOS?

jak zmienić odbiorców znajomi w pobliżu
  • Zaloguj się do aplikacji Facebook,
  • Kliknij na trzy poziome kreski w prawym dolnym rogu,
  • Pośród wyświetlanych funkcji wyszukaj “Znajomi w pobliżu”, jeśli nie widzisz tej funkcji kliknij “Wyświetl więcej”, a następnie “Znajomi w pobliżu”,
jak wyłączyć znajomi w pobliżu ios
  • Następnie udaj się do Ustawień poprzez kliknięcie koła zębatego i kliknij “Wyłącz funkcję Znajomi w pobliżu”.

Jak zmienić odbiorców Twojej lokalizacji w funkcję Znajomi w pobliżu w aplikacji Facebook na telefonie z systemem IOS?

jak zmienić odbiorców znajomi w pobliżu
  • Zaloguj się do aplikacji Facebook,
  • Kliknij na trzy poziome kreski w prawym dolnym rogu,
  • Pośród wyświetlanych funkcji wyszukaj” Znajomi w pobliżu”, jeśli nie widzisz tej funkcji kliknij “Wyświetl więcej”, a następnie “Znajomi w pobliżu”,
jak zmienić odbiorców znajomi w pobliżu
  • Następnie udaj się do Ustawień poprzez kliknięcie koła zębatego i zmodyfikuj udostępnianie lokalizacji poprzez kliknięcie “Udostępnianie:”:
    • Znajomi – wszyscy znajomi widzą Twoją lokalizację, a tym samym Ty widzisz ich lokalizację,
    • Znajomi, z wyjątkiem – wszyscy znajomi z wyjątkiem osób, które tam wpiszesz widzą Twoją lokalizację, a Ty widzisz ich lokalizację,
    • Konkretni znajomi – tylko i wyłącznie osoby, które tam wskażesz widzą Twoją lokalizację, a Ty ich.
  • Po wyborze grupy docelowej, kliknij “Gotowe”.

Mikołaj Mikiciuk

Absolwent kierunków Finanse i Rachunkowość, Zarządzanie Marketingiem oraz Innowacyjne Zarządzanie Marką na Wyższej Szkole Bankowej w Poznaniu. Zawodowo zajmuje się rozwojem małych i średnich firm opracowując i wprowadzając nowe strategie marketingowe oraz sprzedażowe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button